Пергола и басейн

Уютът и стилът могат да бъдат постигнат не само в интериора, а и в екстериора. Сред модерните и практични решения в тази посока е поставянето на перголи. Перголите са архитектурни допълнения към вашия дом и градина под формата на проста конструкция или арка с рамка, която изглежда като пристройка или навес. Те създават жадуваната сянка, която ви позволява да се забавлявате и релаксирате на открито, пазейки ви от дъжд, силно слънце, вятър и дори сняг.

Перголите са чудесно решение да превърнете градината си в произведение на изкуството, тъй като освен че имат защитна функция, дават възможност на растенията под тях да цъфтят и да растат. Те помагат за стилизирането на вашата градина, като нерядко около конструкцията се засаждат пълзящи растения, които свободно се увиват около колоните, вдъхвайки им живот и красота.

Конструкцията на перголата е относително проста и лесна за монтиране. Тя се състои от повторяеми елементи като колони и арки, които са свързани помежду си с напречни греди. В зависимост от материала за изработка, перголата може да бъде подвижна или не. Ако искате да регулирате размера на сянката например, можете да изберете отваряеми алуминиеви перголи. Перголите от дърво и бетонните перголи (или тези направени от камък) веднъж изградени, остават статични, докато не ги демонтирате. Затова този тип често са предпочитани като допълнителен елемент в градината или за покриване на алеи.

Видове перголи

Според материала и конструкцията на перголите те могат да бъдат разделени на: дървени перголи, алуминиеви/метални перголи, бетонни/каменни перголи и биоклиматични перголи.

Дървени перголи

Този тип перголи са едни от лесните за монтиране, тъй като не съдържат много елементи. Те не осигуряват плътна сянка, като в общия случай горната покривна част е дървена решетка. Дървените перголи са статични и са чудесен избор като декоративен елемент за градината или терасата ви. В случай че ги ползвате като перголи за тераси можете да поставите специални парчета плат между дървените покривни елементи, така че да образуват смесена сянка. Ако ползвате тези перголи за градина (или като перголи за асми), по-удачно е да оставите частта между решетката непокрита, за да може растенията да се огряват от слънцето и свободно да се увиват около дървените.

Алуминиеви и метални перголи

Пергола

Ако искате по-плътна сянка и място на открито с надежден навес, който да пази и от дъжд, сняг и вятър, решението за вас са алуминиеви перголи. Те са съставени от висококачествени метални конструкции, устойчиви на корозия и ръжда. Покривната им част може да бъде изградена от метални профили и ребра, към които да се добавят текстилни елементи или алуминиеви ленти. Голяма част от моделите са с моторизирана система, което прави алуминиевите перголи отваряеми. Подходящи са като пристройка към външната стена на къща или заведение, където предоставят чудесна възможност за релакс и забавления на сянка.

Бетонни/каменни перголи

Безспорно, каменните конструкции са най-здравия вид перголи. Често те са под формата на беседка или колони и са подходящи за открити пространства като големи градини, паркове или курортни комплекси. По името им се досещате, че могат да бъдат построени от камък, бетон, дори тухла. След като са положени основите, се прави циментова замазка и допълнителна декорация.

Съветваме ви при избор на този вид перголи, да потърсите майстор, а не да се заемате сами с изграждането им, тъй като процесът е по-сложен и изисква време и висока прецизност.

Биоклиматични перголи

Биоклиматичните перголи са може би най-модерното и практично решение. Те са съставени от алуминиеви конструкции, като покривът е изграден от въртящи се ламели, които можете да контролирате с дистанционно. Поради своята висока функционалност и 100% защита от слънчеви лъчи, дъжд, сняг, вятър и прах плюс включена дренажна система, те се предпочитан избор за монтиране към фасадата на жилища, търговски обекти, заведения.

Къде можете да поръчате и закупите перголи?

Днес намирането на производители на перголи е на няколко клика разстояние. В онлайн пространството ще откриете различни фирми, които предлагат продукта, като ви съветваме да избирате внимателно и да се насочите към компания, която има утвърден имидж и репутация. Ние от Експрес Жур имаме повече от 20 годишен опит в производството на тенти и перголи и предлагаме високо качествено и персонализирано обслужване, което включва консултация, проектиране, монтаж и поддръжка. Потърсете ни и заедно ще намерим най-доброто решение, което да отговаря на вашите нужди и желания.