Гаражът е това пространство у дома, което често подценяваме в контекста на енергийната ефективност. Той е може би най-неефективното помещение вкъщи, докато трябва да е обратното. Много хора не виждат гаража си като разширение на дома, а по-скоро като разширение на екстериора. В действителност повечето прилежащи гаражи не трябва да се третират много по-различно от всяка друга стая вкъщи. Въпреки че може да се струва като „незначителна“ част от имота ни, той може да има значително въздействие върху топлинната комфортност и разходите за енергия на цялата сграда. Колкото по-енергийно ефективно е вашето помещение, толкова по-нисък ще бъде общият въглероден отпечатък на вашия дом.

Когато гаражните врати не са енергийно ефективни, те на практика вдишват студения въздух през зимата и горещия въздух през лятото. Този въздух прониква през стените и тавана на околните помещения и унищожава ефективността на дома. Но не е задължително да е така. В тази статия ще ви предоставим съвети и идеи, как да подобрите енергийната ефективност на вашия гараж и да намалите разходите за отопление и охлаждане.

1. Проверете състоянието на гаражната врата
Първото и най-важно нещо преди да започнем ремонт или подмяна на гаражните врати, е да проверим тяхното състояние и да направим оценка. Постоянната употреба и експлоатация на елементите може да доведе до износване и увреждане на вратата. Проверете я за пукнатини, пропуски и износване на уплътненията. Заменете или поправете увредените части, за да запазите ефективността на изолацията. А ако гаражната врата е твърде износена, то тога обмислете цялостната ѝ замяна с нова.

2. Изолирайте гаражната врата
Началото на ефективната енергийна ефективност в гаража ви е добрата изолация на гаражните врати. Топлинната изолацията помага да се поддържа стабилна температура вътре в гаража през цялата година.

Първото нещо е да се уверите, че около цялата рамка на вратата има монтирана плоча за защита от атмосферни влияния и че тя е непокътната, гъвкава и запечатва по-голямата част от въздуха от гаража. След това се уверете, че прагът уплътнява правилно дъното на вратата.

3. Уверете се, че има добра вентилация
Влагата в гаража може да създаде проблеми с плесен и мухъл. Добрата вентилация може да помогне за контролиране на влажността. Разгледайте възможността за инсталиране на прозорци или вентилационни системи, които могат да помогнат при циркулацията на въздуха.

4. Подменете осветителните тела с енергийно ефективни
Ако използвате гаража си и като работилница или склад за вещи, обмислете замяната на старите неефективни осветителни тела с енергоспестяващи LED крушки. Това ще ви помогне да намалите разходите си за електроенергия и да осигурите още по-добра видимост в помещението, в което прекарвате по няколко часа на ден..

5. Осигурете редовна поддръжка на всички гаражни врати у дома
Поддържайте гаража си в добро състояние чрез редовна поддръжка. Това включва почистване на филтрите на вентилационната система, проверка за течове от тавана и поддържане на гаражните врати и механизмите им в добра работоспособност.

Подобряването на енергийната ефективност на гаража не само намалява разходите за енергия, но и прави пространството по-комфортно. Със сравнително малки инвестиции и редовна поддръжка можете да създадете енергийно ефективен гараж, който да служи на вашите нужди и да ви спестява пари в дългосрочен план.

За допълнителни въпроси и съвети относно гаражните врати и тяхната енергийна ефективност, не се колебайте да се свържете с екипа на Експрес жур.