Производство на тенти във Варна.

Всеки харесва лятото, слънцето, топлината, но когато са в повече – те не са нито приятни, нито здравословни. В горещите летни дни, за да се предпазят от жарещото слънце и да си осигурят прохладна сянка, все повече домакинства са готови да вложат средства в закупуването на тента – тенти за терасите, градински тенти или други, отговарящи на екстериора. За това тя вече не е лукс, а необходимост за осигуряване на защита от ярката светлина и лятната горещина.

Но силното слънце е около 3 месеца в годината и през късна есен, и естествено – зимата, тентата не се ползва. В този диапазон от време е необходимо да положим нужната грижа, за да я запазим от неблагоприятните климатични въздействия: влага, мухъл, прах, разкъсвания от тежкия сняг. Тентата ни предпазва – тенти за тераси и тента за балкон предпазват от слънцето, от прекалено нагряване терасите, предпазват прозорците от горещината и силната светлина. А красивите и уютни градински тенти пък ни дават възможност да се радваме на прекрасни дни на открито, без горещината и пекът да досаждат.

Именно тук обаче възниква въпросът:

Как да защитим тентата след летния сезон?

За да защитим нашата тента за тераса, за балкон или градинска след летния сезон не означава, че непременно трябва да я демонтираме. Демонтирането ще е лесно и бързо, ако разполагаме със сгъваема тента. Но ако е обикновенна или е тента с чупещо рамо, се налага да я почистим, измием, изсушим и обвием в стреч, предпазно фолио или да я приберем в калъф преди зимата. Така няма да се повреди и ще я ползваме дълго време.

Няколко съвета за добро и ефикасно почистване на тенти

1. Трябва да се обърне внимание от какъв материал или плат за тенти е направен сенникът.

Най-често той е изработен от памук, коноп, акрил, винил – това са тъкани, устойчиви на атмосферни влияния. Съобразно ползвания плат за тенти, можем да изберем подходящия препарат за почистване. Платната с органичен произход, макар да са здрави, не могат да се сравнят с предимствата на изкуствените платна. Изкуствените платна съхнат бързо, почистват се по-лесно, по устойчиви са на външно влияние, по-бавно избеляват.

2. След като се информираме от какъв плат за тенти е направен сенникът ни, избираме препарат, подходящ за почистването.

Препоръчително е да се използват меки, неабразивни препарати, домашен сапун, щадящи тъканите перилни и почистващи препарати. Етапи при почистване:

  • Измитаме добре тентата от твърди частици – прах, мъх, лишей, мухъл, птича тор, листа. Хубаво е да почистваме сенникът периодично, а не само преди да го “зазимим”. Твърдите частици, попаднали върху тента за тераса, градинска тента, намокрени от дъжда, нанасят трайни увреждания – оставят петна, развиват плесен, разкъсват плата. При измитане се използва мека метла или четка и не се търка енергично.
  • В зависимост от вида плат за тенти, избираме подходящия препарат за изпиране и го разтваряме във вода с температура около 40 °C. Нанасяме го на части – не мокрим цялата тента и перем с мек парцал или гъба (не трябва да използваме метални четки или такива с твърд косъм).
  • След като сме изпрали тентата, изплакваме с градински маркуч или кофа с вода. За намокрянето и изплакването не трябва да използваме вода под налягане или пароструйка.

3. След изпиране плата на тентата, е препоръчително да се измият също стойката и металните части.

Хубаво е свързочните части да се смажат – така няма да ръждясат и ще са лесно подвижни за следващо използване.

4. Преди да приберем сенника, трябва да се уверим, че всичко е добре изсъхнало.

Защото, ако приберем любимите си балконски и градински тенти мокри, със сигурност те ще мухлясат и ще станат на петна.

Експрес Жур предлага богата гама от тенти с изключително високо качество на платната и металните конструкции, подходящи за дома, заведения и дворове:

  • двустранна тента;
  • тента за тераса;
  • тента за балкон;
  • градинска тента;
  • сгъваеми тенти;
  • тенти по параметри, зададени от клиент.

Те се монтират се бързо и лесно, удобни са и се ползват с удоволствие. А за да увеличите годините на експлоатация, е необходимо само да ги поддържате и почиствате добре с внимание и грижа.