Тенти Варна

Всички обичаме лятото, но когато жегите настъпят, търсим сянка и разхлада. Можете лесно да си я осигурите като монтирате тенти за тераса или балкон, тенти за заведения, тенти за къмпинг или дори тенти за лодки, ако търсите спасение от жаркото слънце, докато сте сред водата. Платнените сенници са чудесен начин да се забавлявате на открито без да се тревожите, че ще слънчевите лъчи могат да ви навредят.

И техните предимства не спират дотук! Те ви предпазват не само от вредните UV-лъчи но и от дъжд, сняг и вятър. Така можете да прекарвате време на въздух дори метеорологичните условия да не са сред най-приятните.

И като заговорихме за вредата от UV-лъчите, тя засяга не само вас, но и вашите мебели и уреди, които скрити на сянка са на безопасно място и запазват живота си по-дълго.

Поставянето на тенти е и една крачка напред към оптимизиране на разходите ви за електроенергия в топлите дни, тъй като осигуряват сянка и не е нужно да охлаждате помещението си постоянно с различни електроуреди. Когато пък жадувате за повече топлина и слънце, можете да сгънете сенника и така да повишите температурата с няколко градуса в помещението, към което е пряко прикачен и да не включвате климатика и печките прекалено често.

Внимателно подбраните тенти могат да бъдат и чудесен аксесоар към дома, офиса, заведението ви и да внесат свежест и стил. Богатата гама от платове за тенти ви дава възможност да изберете точния материал и цвят, които да се впишат към интериора и екстериора на мястото. А ако няма готов модел, който да ви харесва, винаги можете да поискате ушиване на тенти по поръчка.

Тенти Варна

Какво точно представляват тентите

Сенниците са покритие, прикрепено към външната стена на различни сгради и къщи или под ръба на балкона над вас (най-вече вертикалните тенти). Най-често материалът, от който са изработени, е плат за тенти (акрилна, памучна, полиестерна или винилова материя). Платът за тенти е водоустойчив – преминава специална обработка и импрегнации за да бъде устойчив на слънце, дъжд, влага и мухъл.

Платовете за тенти отговарят на европейските стандарти за екологичност, UVa и UVb-защита, водоустойчивост, трайност на цветовете, антибактериална защита и лесно почистване.

Какви видове тенти има

Според механизма се делят на два основни вида – сгъваеми тенти и несгъваеми. Първите, веднъж разпънати, остават статични до демонтирането си.

Сгъваемите тенти от друга страна, могат постоянно да се опъват и прибират, като това става или с дистанционно (автоматизирани сенници) или механично (типичната тента за балкон с падащо рамо).

Според начина си на поставяне, сенниците могат да бъдат:

Хоризонтални тенти – поставят се успоредно на земята и са познати още като прибиращи се. Имат 2 основни рамена, които осигуряват лесното събирането на тентата. Предпочитан вариант са за поставяна на тераса, веранда, навес над прозорец.

Вертикални тенти – те се използват най-вече със слънцезащитна цел и приличат на ролетните щори. Най-често се монтират на прозорци и тераси – места, на които вече има поставена козирка. За разлика от хоризонталните, вертикалните тенти се правят от по-тънка материя, за да пропускат светлина.

Тенти Варна

Къде може да поставите тенти

На пазара се предлагат много и различни модели тенти, които имат широко приложение. Можете лесно да монтирате сенници на балкона, терасата, верандата, прозореца или дори на външна стена от вашата къща/заведение, така че да се образува достатъчно сянка, под която да релаксирате, защитени от различни метеорологични условия.

Можете да си закупите и шатри тенти, които са независими конструкции и не са прикрепени към конкретен елемент от сградата, а могат да се изградят насред двор или бетонена плоча, която не е в непосредствена близост до друго помещение.

Сенниците вече може да се добавят и към превозни средства! Можете да си закупите тенти за каравани и кемпери, които да ви осигурят желаната разхлада без значение къде сте на пътя. Тези сенници се прикачат към самото МПС като могат да бъдат навес с допълнителна метална конструкция или дори под формата на палатка.

Ако имате моторна лодка и прекарвате доста време сред водата, не пропускайте да се сдобиете и с тента за лодка, която да ви предпази от сериозно слънчево изгаряне.

Монтиране на тенти

Поставянето на сенник, за щастие, не е сложна задача. Комплектът включва няколко части за тенти в зависимост от механизма и типа на тентата и парчето плат. Сенниците, които са за по-малки повърхности (лодки, каравани) и често се монтират и демонтират, се сглобяват доста лесно и можете и сами да се справите с тази задача. При автоматизираните тенти, е по-добре да ползвате услугите на специалист, за да сте сигурни, че всички части за тенти ще бъдат свързани по правилния начин и сенникът ще може ефективно да изпълнява предназначението си.