Изработка на тента

Ако разполагате с тераса или веранда в жилището си, неминуемо сте си задавали въпроса дали да декорирате с навес, пергола, тента или въобще, как да направите този кът още по-удобен и уютен за престой и почивка. Тази статия ще ви даде основна информация и ще ви помогне да направите своя правилен избор. Още помощ и напътствия в избора ви пергола или тента за тераса да изберете може да намерите на сайта на Експрес Жур.

Какво е тента за тераса?

Тента е модерното название на сенник. Често срещано – пред магазини, витрини, заведенията на открито, тераси, покрити и защитени от валежи на сняг и дъжд, от слънце. Конструкцията на тентата е лека, мобилна, изработена предимно от алуминий, който трудно се износва и е устойчив на ръждата и времето.

Тентата за тераса се монтира на външна стена, над прозорците и вратите, над открити пространства като тераси, веранди. Съвременните модели позволяват тентите за се разпъват и прибират – вертикално или хоризонтално, съгласно нуждите ни. Предназначени за защита от климатични влияния на прозорци и врати – от пряката слънчева светлина и топлина, от влага и валежи. Защитава вътрешните помещения от прегряване, като не позволява на слънцето директно да напича вътре в помещенията.

Видове тента за тераса

Според материала, от който са изработени, тентите се делят на:

  • Тенти с материали от акрил. Акрилният плат е с много и модерни десени, устойчив на вятър, на температура вода и влага;
  • Тенти с материал от винил или така нареченият PVC материал. Винилът е модерен лъскав материал, лесно се чисти, здрав, устойчив на слънце, топлина и не пропада от тежестта на снега и дъжда.

Според конструкцията си, тентите са:

  • Балконска тента. С алуминиева конструкция от водачи с наклон от минимум 15◦, които прибират или смъкват платното за тента;
  • Тента с чупещо рамо – едното рамо на този вид сгъваема тента за тераса е чупещо. Позволява тя да се издаде до 3 метра наред и наклонът е регулируем – до 85◦. Закрепя се към външната стена с конзоли, поставени от двата края на сенника. Движението на раменете може да е автоматизирано;
  • Тенти с чупещо рамо моноблок – подобен вариант на предходния. Разликата е, че този сенник притежава профил квадрат, на който са монтирани рамената и платното за тента. Прикрепя се към външна стена чрез планка, на която е монтиран квадратът. Наклонът на рамената може да е до 45◦, като движението на рамената също може да е автоматизирано;
  • Тента „Кошница“. С алуминиева конструкция, монтаж на външна стена, система на управление тип ролка, регулира се с въже. В този вариант височината на сенника е еднаква с разстоянието, на което е издадена напред.

Изработка на перголи

Какво е пергола за тераса?

Перголата за тераса е олекотен вариант на статичен навес с покрив. Тя е удобна като избор, ако имате достатъчно пространство на тераса и имате желание да се развихрите в декорирането.

Конструкцията се състои от странични колони, широки профили на покрива и се монтира на външна стена. Препоръчително е перголата за тераса да е лека, за да не наруши и натежи на общата конструкция на сградата.

Видове пергола за тераса

В зависимост от материала на перголата, от който се произвеждат има различни видове:

  • Пергола от дървен материал. Конструкция от дървени греди, покривни профили, монтирана на външна стена на терасата. Дава възможност за добра естетическа визия на терасата, автентична архитектура, стабилна, масивна, устойчива на студ, топлина, вятър, вода. Важно е да се отбележи, че дървото трябва да се импрегнира и поддържа. При избор на този вид пергола се съобразете, доколко са здрави носещите стени и колони на терасата, ще издържат ли тежестта на перголата;
  • Алуминиева пергола с конструкция и покривни профили от алуминий. Устойчиви на корозия, капризи на времето. Монтира се към външната стена на терасата с най-малко две колони. Лека и удобна, лесна за почистване и поддръжка;
  • Алуминиева пергола с алуминиева носеща конструкция и текстилни покривни профили. Като използваният текстил е акрилен или PVC, устойчив на слънце, топлина, вода, влага;

Перголите за тераса, в зависимост от производителя, се предлагат и с възможност за автоматизиране и вградено осветление. Могат да се съчетаят с олучни профили, със странични капаци от различен материал, като например PVC платна с UV защита и мрежа против комари.

Цени на тенти и перголи за тераса

Цените на тенти за тераса варират, в зависимост от производителя, размерите, материали, механизми, автоматизация, наклон, издаденост, начин на прихващане, изработка и монтаж.

Цената на пергола за тераса също зависи от нужните ви специфични характеристики – най-вече материал на конструкция и покривни профили, размери, монтаж, механизми, осветление и не на последно място – производителя.

За да добиете ясна представа за цени на пергола за тераса и тента за тераса, ви препоръчваме да направите собствено запитване към производител/и. Може да попитате за оферти за цени тук: Експрес Жур. Задайте нужните ви параметри на тента или пергола за тераса, като размери, материал, нужда от автоматизация и други екстри и ще получите безплатна консултация, конкурентни цени, високо качество на изпълнение и гаранционно обслужване.