Тента от Експрес Жур

Как един красив двор или градина би изглеждала без пъстрите тенти, които придават естетика и вкус със своите цветове и качества?

Тентата е необходимо удобство в откритите кътове за почивка у дома. Тя ни предпазва от вятър, дъжд и силно слънце, докато същевременно носи чувство за уют и комфорт. Но как да изберем тента, чиято материя да е устойчива на избеляване и да не се налага да сменяме плата почти всяка година? В тази статия ще дадем отговори на някой от най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да пристъпите към избор на плат за тента за откритите пространства у дома.

Защо едни материи за тенти се износват и избеляват по-бързо от другите?

Тайната на издръжливостта на плата за тенти е в това, дали влакната ѝ са обагрени с цвят в дълбочина или само повърхностно. Когато се обагрят самите нишки, още преди да се изработи платното за тентата, цветът се наслоява в самите влакна – така боята става устойчива на избеляване и отмиване. Най-нетрайни са цветните платове за тенти, които се оцветяват с боя, едва когато вече са във вид на платно – в този случай тонирането става само повърхностно.

Какви са платовете за тенти?

На пазара се предлагат платове за тенти с различен произход и състав. Основните материали, които се използват при изработването им, са платна от акрил, винил, памук, полиестер, брезент и гумиран текстил.

Кои платове за тенти избеляват по-бавно?

Най-бавно избеляват тъканите, изработени от предварително боядисани влакна, от които след това се изработва платнището за тенти. Най-бързо се обезцветяват платовете за тенти, които се обагрят с цвят след като са изтъкани. Това е така, защото цветът не прониква в сърцевината на влакното и пада по-бързо, поради външни влияния, като влага, слънце, пране и други.

Други фактори, влияещи на устойчивостта на багрилото в платовете за тенти

На първо място, като фактор за устойчивост на цвета на плата за тенти, е качеството. Следват фактори, като трайност на тъканта и плътност при изработката. Колкото по-качествен и плътен е плата на тентата, толкова тя ще е по-устойчива на атмосферните влияния, вятъра и слънцето. Естествено, трябва да сме подготвени за по-високите цени на качествените тъкани. Но пък си заслужава да се вложат средства в качеството, след като знаем, че няма да се налага всеки сезон да сменяме плата или самата тента, поради избеляване и износване.

Като следващ фактор трябва да споменем климатичните условия и регионалните характеристики на географското положение, както и мястото, на което ще поставим и където ще използваме тентата. Ако тя ще се ползва в регион с повишена влажност, е необходимо да насочим избора си към плат за тента, устойчив на влага. Такива са виниловите тъкани и PVC платовете.

Ако ни е необходима тента, за да ни предпазва от силното слънце и да ни осигури приятна плътна сянка, то трябва да изберем плат за тента, устойчив на слънце и топлина, както и лесен за поддръжка – такива са акрилните тъкани.

Експрес Жур ЕООД работи с богата гама материи и цветове. Всички тенти са изработени с високо качество и прецизност. Те осигуряват стабилност и надеждност. Платовете за тенти на Експрес Жур са високоустойчиви на светлина, топлина, влага и климатични влияния, а акрилният текстил, от който се изработват, не избледнява. Всеки клиент, инвестирал във високото качество на платове за тенти, предлагани от Експрес Жур, ще бъде сигурен, че си е осигурил комфорт, защита и стил за дълги години.